AndroX

Okostelefonok – Technológia – Mobiljátékok

A tökéletes Galaxy..

Elmondhatjuk, hogy a Samsung odatette magát az idei évben. Ez érthető, hisz még is csak a Jubileumi, tizedik évfordulós telefonjait kell megvásároltatni a vevőkkel.

A Samsung mérnökei nem aprózták el, amit csak lehet a mai modern technológiából, belepakoltak ebbe a készülékházba mindent.

Kezdve az ultraszónikus (Már a kimondása is kifejezetten futurisztikus) ujjlenyomatolvasótól, a duál előlapi kamerán át, az eddigi legszebb, HDR10+-os kijelzőig, amit extra vékony kávák határolnak oldalt, és felül egyaránt. Alul még maradt egy vékonyka káva, amely a kijelző csatlakozása miatt (még) nem tüntethető el, mellesleg lehet, hogy jobb is a kis káva, ugyanis az ujjunkkal amelyikkel a telefont tartjuk lent, így még véletlenül sem érintheti meg a kijelzőt.

Mindhárom modell (és az 5G-s S10, amiről egy-két dolgot még nem tudunk) ugyanazzal a nyolcmagos, magonként 2,7 GHz-en ketyegő
Samsung Exynos 9820-as processzor hajtja az európai modelleket, és a Mali-G76-os grafikai gyorsító került a készülékbe. Típusonként változó RAM kiosztással. (S10E 6GB, S10 és S10+ 8GB)

Most nézzük részletesebben a telefonokat!

Samsung Galaxy S10 és S10+

Az S10 és S10+-ban megtalálható véroxigénszint, stressz és pulzusmérő, Az IP68-as por és vízállóság, a vezetékmentes töltés és töltésmegosztás lehetősége, a WQHD+ Super AMOLED panel, a sztereó hangszórók, mind hozzátesznek a tökéletes készülékhez, és szerencsére megmaradt a jó öreg Jack csatlakozó is!

A Galaxy S10+ eléggé nagy, viszont a megegyező képátló ellenére is kisebb, mint egy Galaxy Note 9, az S10 pedig a 6,1 hüvelykes képátló mellett is nagyjából akkora, mint az 5,8-as Samsung Galaxy S8 vagy S9. 

A kijelző fejlődött, most már a panel közel 42%-kal csökkenti a kékfény kibocsájtást, a megjelenítők a színskála 100%-os tartományát lefedik, és ezek mellet még HDR10+ támogatással rendelkeznek, azaz rendkívül színhelyes a megjelenítés (mely persze manuálisan is módosítható).

A kijelző alatti ultraszónikus ujjlenyomatolvasó még gyerekcipőben jár, de pontos, és még gyorsnak is mondható. Nyilván nem olyan gyors, mint egy hagyományos olvasó (a maga kevesebb, mint egy másodperces felismerési idejével), de például az optikai leolvasónál gyorsabb. Néhány probléma merülhet fel. Ha vizes az ujjunk, (Még nem biztos, de lehetséges, hogy az üvegfólia is zavarni fogja az olvasót), és a másik probléma, hogy viszonylag kicsi a szenzor, ezért kis helyen, pontosan kell megérinteni a szenzort. Bár a szenzor pontos helyét a kijelző jelzi, úgyhogy ezt nem is igazán lehet hátránynak felvetni, inkább csak “kényelmi negatívumnak”.

A kamerák elképesztő minőségűek, a három üzemmód között egy egyszerű kapcsolóval válthatunk. A képstabilizálás fenomenális, a szuperlassítás továbbra is elképesztő, az ultraszéles látószögű kamera pedig menő! A színek élethűek, a képek élesek, a kamerába integrált AI remekül teszi a dolgát, rengeteg szituációt, tárgyat képes felismerni, és ennek köszönhetően mindig a megfelelő beállításokat használja a képek készítésekor. Aki pedig szeretne még profibb képet lőni, azoknak továbbra is elérhető a professzionális mód, ahol a szokásos záridőt, ISO-t, fókuszt, fényerőt, és színhőmérsékletet állíthatjuk manuálisan.

Megjegyzés: Én személy szerint az értesítési LED-et hiányolom, de van Always on Display, amiről minden lényeges információt megtudhatunk.

Samsung Galaxy S10E

A Samsung Galaxy S10e pontosan ugyanazt a hardvert kínálja, mint a Galaxy S10, mindössze egy kamerával kevesebb van hátul, és a kijelző maximum felbontása FHD, bár a kijelző kisebb is. Teljesítménybeli különbség azonban valóban nincs, emellett tényleg kicsi, sík az előlap és kedvezőbb az ára. Ez pont az a három tényező, ami rendszeresen elvárásként fogalmazódik meg a felhasználók részéről. Amely érdekes, hogy a hátlapon elhagyták a pulzusmérőt, mely a Galaxy S telefoncsalád szerves tagja a Galaxy S5 óta. Itt, a kisebb modellnél ugyan úgy megmaradt az IP tanúsítvány, a vezeték nélküli töltés fogadása/küldése, remek kamerák, sztereó Dolby Athmos tanúsítványú hangszórók, Jack csatlakozó.

Külsőre a legszembetűnőbb különbség a sík kijelző. Van akik az Edge, van akik a sík kijelzős telefonokat preferálják. Amely még egy nagyon pozitív, és említésre méltó dolog, hogy az S10E a maga 5,8″-os megjelenítőjével, és az igazán vékony oldalsó, alsó, felső káváknak köszönhetően kényelmesen elfér a zsebekben, és az egykezes használat is könnyebb rajta. Az ilyesmi készülék mellesleg a csúcskategóriában ritka, mint a fehér holló.

Az ujjlenyomatolvasó az E variánsban a bekapcsológombba lett integrálva, mely fura módon kicsit magasra került, de kárpótlásul villámgyorsan olvassa be az ujjakat, és engedi be a telefon jogos tulajdonosát a rendszerbe.

A hátlapon ívelt a Gorilla Glass 5-ös üveg, mely stabil, kényelmes fogást biztosít. A színek pedig ügyesen rejtik el az ujjlenyomatokat a hátlapról. 🙂

A kijelző tekintetében nem lehet panaszunk, ugyanis a panel itt is Super AMOLED, amely magával hozza a nagyobb testvérek fejlesztéseit (kevesebb kékfény, HDR 10+, stb.) Egyedüli különbség, hogy itt a kijelző felbontása Full HD+ amely ekkora megjelenítőn is csodálatos képet ad, és még így is 438 pixelt jelent egy hüvelyknyi kijelzőn.

Üzemidőt sajnos egyik készüléknél sem tudtunk tesztelni, szíves elnézéseteket kérjük!

Összegzés:

A Samsung odatette magát az idei évben! Már most biztosra lehet mondani, hogy az idei év egyik legjobb készüléke lett az S10 és S10 páros. Minden ami jó belekerült a készülékekbe. Remek lépés volt az S10E kiadása, így a Samsung még nagyobb vásárlói rétegben terjesztheti csúcskategóriás telefonjait azok között, akik nem szeretik a phableteket, és/vagy az egykezes telefonokat preferálják. Egyedüli hátrányként a kis teljesítményű (15W) töltőfejet tudom felhozni, ugyanis már léteznek jelentősen nagyobb teljesítményű töltők is. Bár a gyorstöltés még a mai napig kellően gyors! A töltésmegosztás, a HDR10+ kijelző, a kamerák képességei, a videózás, a brutális teljesítmény viszont mind mind rengeteg pozitívummal vannak a készülék iránt.

S10 / S10+ értékelése:

Külső
Megjelenés:10/10
Anyaghasználat:10/10
Összeszerelés minősége:10/10
Szoftver
Kezelhetőség:10/10
Gyorsaság:
10/10
Felhasználói élmény:10/10
Hardver
Kijelző:
10/10
Hangzás:10/9
Üzemidő:N/A
Egyéb:
Ár/Érték arány:10/9
Tetszett-e:Igen.

S10E értékelése:

Külső
Megjelenés:10/10
Anyaghasználat:10/10
Összeszerelés minősége:10/10
Szoftver
Kezelhetőség:10/10
Gyorsaság:
10/10
Felhasználói élmény:10/10
Hardver
Kijelző:
10/9
Hangzás:10/9
Üzemidő:N/A
Egyéb:
Ár/Érték arány:10/10
Tetszett-e:Igen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AndroX 2022 ©