AndroX

Okostelefonok – Technológia – Mobiljátékok

Samsung Galaxy S10 – egy év után is megéri?

Most egy kicsit rendhagyó cikket olvashattok, amiben a személyes véleményemet mondom el az egy éves Samsung Galaxy S10-ről.

A Samsung 2019. február 20-án leplezte az S10 széria tagjait, azaz a S10e-t, az S10-et és az S10+-t. 2019. májusában váltottam a Galaxy S10-re az S7edge után, szóval volt előrelépés bőven, de azért volt hátrány is sajnos, ezekre később visszatérek. FONTOS, hogy a cikkben leírtak az én tapasztalataimra alapulnak.

Nézzük is először a főbb specifikációkat egy képen.

Specifikációk alapján nagyon jó telefon, bár elsőre a 3400mAh-s akkumulátor kicsinek tűnhet. Nyugi, az is. Az üzemidő negatívum az S10 javára, hiába az energiatakarékos üzemmód, hiába a sötét téma, sajnos átlag 4 óra kijelzőidőnél nem bír többet átlagos használat mellett. Az átlagos használat nálam 0,5-1 óra játékot, messenger, facebook, egyéb alap alkalmazások futtatását jelent, maximum kijelzőfelbontáson, 90%-ban WiFi-n. Konkurens modelleknél ennél jobb üzemidőre is lehet számítani, de az S10+ is sokkal jobb ennél. Az akkumulátorra egyébként nem csak én panaszkodok, sokan nem elégedettek az üzemidővel.

A gyenge üzemidőn kívül másra nem igazán tudnék panaszkodni. A megjelenés utáni 1-2 hónapban voltak gyerekhibái, de ezeket szoftveresen javították.

A kamera a kezdetek óta nagyon sokat javult, stabilabb és részletesebb képeket lehet lőni vele, és sok móddal is gazdagodott. Az S7edge-hez képest is előrelépés a kamera, főleg amiatt, hogy az S10 esetében van már ultraszéles lencse is, ami az egyik személyes kedvencem. Nem vagyok nagy fotós, inkább csak átlag felhasználó, de azért itt hagyok pár képet nektek.

S10, 4X zoom, professzionális mód: manuális fókusz
S10, ultraszéles
S10, automata

Az S7edge-hez képest a másik nagy előrelépés a kijelző volt számomra. Sokkal szebb, élesebb, kényelmesebb nézni is. Hasonló öröm volt a Dolby Atmos sztereo hangzás is, az S7edge-hez képest hangosabb és jobb hangzása is van. Hiányolom még az infraportot (bár ez nem volt az s7edge-ben), de legalább a Jack csatlakozó még itt megtalálható.

Voltak panaszok az ujjlenyomatolvasóra is, de erre én nem tudok panaszkodni, 10-ből 9-szer biztosan felold. Bár itt csak 2D-s arcfelismerő van, ez is jól működik sötét fenyviszonyok mellett is. Nem olyan jó megoldás, mint az Apple telefonoknál, mert fotóval könnyen átverhető (igen, próbáltam).

Funkciók tekintetében nincs hiány, a rendszer nem akadozik, szerintem nagyon jól kezelhető és gyors is a One UI 2.0. A processzor jól végzi a dolgát, számottevő melegedést nem tapasztaltam.

A megjelenés óta megjelent rá az Android 10 és a One UI 2.0, így még 1 főverziót biztosan kapni fog, de voltak arról pletykák és sejtések, hogy 3 főverziót kaphat (azaz már csak kettőt), de ez közel sem biztos. Hamarosan érkezik rá a One UI 2.1, ami hoz néhány újdonságot, elsősorban a kamerákra fókuszálva.

Forrás: Samsung

Külsőre szerintem nagyon szép és minőségi telefon. Előfordul, hogy tok nélkül használom, de esetek többségében tok van rajta, így nagyobb karcolás nincs jelen a készüléken.

Térjünk a lényegre. Megéri még megvásárolni az S10 széria valamelyik tagját?

Szerintem igen. Az S20 széria megjelenésével nagyot zuhant az S10 és S10+ ára (az S10e már nem vásárolható meg). Szerintem aki most vásárolja meg, nem fog csalódni az S10 szériában, frissítéseket is még minimum 2 évig kapni fog (ebből 1 főverziót).

Ha S10 és S10+ között vacillálsz, akkor a jobb hűtőrendszer és a jobb üzemidő miatt a + modellt ajánlom.

Remélem tudtam segíteni azoknak, akik fontolgatták a cserét és felmerült a Samsung tavalyi mobiljának beszerzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AndroX 2022 ©