AndroX

Okostelefonok – Technológia – Mobiljátékok

Veszélyes a Messengerben kapott fura linkek megnyitása? – Megkérdeztünk egy szakértőt!

Korábban is előfordult már többször, hogy Messengeren az ismerőseink (vagy ismeretlen emberek) küldtek szokatlan vagy fura üzeneteket, linkeket, mellyel rosszindulatú programokat zsebelhetett be a felhasználó. Most újra megjelent – egy nagyobb hullámban – a “videóküldözgetős” jelenség. Az alábbi képen láthattok egy példát, hogy mire gondolok.

forrás: AndroX.hu

Fontos leszögezni, hogy az ilyen tartalmakat semmiképpen sem szabad megnyitni!

Megkérdeztünk egy szakértőt a jelenséggel kapcsolatban, hogy mi a célja az ilyen típusú fenyegetéseknek, illetve mit tehet az “áldozat” akkor, amikor véletlenül megnyit egy ilyen linket.

A támadás célja egyértelműen a terjedés, hogy minél többen megkapják azt a rosszindulatú kódot, ami aztán tovább küldi magát az éppen aktuális áldozat ismerősei számára. Ez a rosszindulatú kód jellemzően Google Chrome bővítmény formájában kerül telepítésre az átvert áldozatok által és jóváhagyásával, így ugyanis hozzáférhet az áldozat minden megnyitott lapjának tartalmához, ide értve a Messenger ismerősök listáját is. A terjesztésben tehát jellemzően a bővítmény telepítésére ösztönzött számítógép-felhasználók vesznek részt, az okostelefon-felhasználókat pedig leginkább csaló, adathalász, esetleg további rosszindulatú kódok terjesztésére létrehozott oldalakra irányítják a kapott link megnyitása után.

Amennyiben az ismerőseinktől ilyen „videóküldözgetős” tevékenységre utaló visszajelzéseket kapunk, érdemes megnézni a böngészőnkbe telepített bővítmények listáját és eltávolítani azokat, amiket nem mi telepítettünk, továbbá nagyon ajánlott megfelelő antivírus megoldás használata a számítógépünkön – sajnos az ingyenes alternatívák túlnyomó többsége az otthoni felhasználókat célzó fenyegetések ellen nem jó választás.

nyilatkozta Makay József kiberbiztonsági szakértő, a Makay Kiberbiztonsági Kft. ügyvezetője.

További hírekért kövess minket Facebookon és Instagramon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AndroX 2022 ©