AndroX

Okostelefonok – Technológia – Mobiljátékok

Xiaomi Mi 10T Lite teszt

A Xiaomi Mi 10T Lite szeptember 30-án jelent meg a Xiaomi Mi 10T-vel és a Xiaomi Mi 10T Próval együtt. Mindegyik okostelefon megállja a helyét a piacon, főleg a Lite modell, hiszen az ára miatt sokak számára elérhető opció.

Ebben a cikkben a Mi 10T Lite-ról lesz szó, hiszen a Xiaomi Magyarországnak köszönhetően volt lehetőségünk a termék tesztelésére. Elsősorban a személyes tapasztalatokra fogom helyezni a hangsúlyt, a cikk végén azonban megtekinthetőek a részletes termékspecifikációk.

Külső

A telefon már külsőre is érdekes, a kör alakú kamerasziget – melynek közepén fekvő téglalap tartalmazza a 4 kamerát- szerintem egész jól néz ki, és mivel mindez középen helyezkedik el, az asztalra helyezve sem lötyög a készülék.

A Mi 10T Lite hozzám Atlantic Blue színben jutott el, ami egyáltalán nem mutat rosszul, viszont a hátlap rendkívűl csúszos, ami zavaró tud lenni, bár biztos vagyok benne, hogy a legtöbben úgyis tokban tartják a telefonjukat, jelen esetben pedig nem is kell ezért külön fizetni, hiszen a dobozban alap tartozékként szerepel.

Fotó: Androx.hu / Xiaomi Mi 10T Lite – Atlantic Blue

A készülék vázszerkezete (sajnos) műanyag, de legalább az elő- és hátlapot Gorilla Glass 5 borítja.

Fotó: Xiaomi Magyarország / Xiaomi Mi 10T Lite színválaszték: Rose Gold Beach, Pearl Gray és Atlantic Blue

A készülék jobb oldalán kapott helyet az ujjlenyomat-olvasó, ami egyébként teljesen jól működik, 10/9 esetben felold. Alul helyezkedik el a Jack csatlakozó (ezért külön dícséret jár), a Type-C port, a mikrofon és az egyik hangszóró.

Felül található meg az infraport (ezért is jár a piros pont) és a másodlagos mikrofon.

Az előlapon a minimális kávával körülvett kijelző közepén (természetesen felül) helyezkedik el a szelfikamera, felette pedig a második hangszóró és az értesítő LED.

Fotó: Xiaomi Magyarország

Kijelző

A 6,67 hüvelykes 20:9-es képarányú FHD+ felbontású kijelző tökéletes, a 450 nites maximális fényerő elég, napközben a természetben is teljesen jól látható a rajta megjelenő tartalom. A kijelző színhelyes, a betekintési szögek IPS-hez mérten jók, túlszaturáltságról pedig egyáltalán nincs szó. Ami miatt többre hivatott a mobil a Lite névnél, az a 120 Hz-es képfrissítés és az 5G (utóbbiról kicsit később…). A készülék képes 30Hz/48Hz/50Hz/60Hz/90Hz/120Hz között változtatni a frissítési gyakoriságát attól függően, hogy a telefonon éppen milyen tartalom jelenik meg. Játékok esetében például magasabb a frissítési gyakoriság, így a játék sokkal élvezetesebb. Ami viszont számomra negatívum, hogy a kijelző nem OLED, hanem IPS, ennek ellenére nem panaszkodom a megjelenítési minőségre.

Fotó: Xiaomi Magyarország

Hardver/Szoftver

A telefon teljesítményét a 8 magos Snapdragon 750G processzor és az Andreno 619 GPU biztosítja, ami még a komolyabb játékokat is képes hiba nélkül futtani.

Fotó: Xiaomi Magyarország

Kipróbáltam rajta többbek között a Call of Duty: Mobile, PUBG Mobile, Real Racing 3, Super Mecha Champions és Genshin Impact játékokat, amik a megengedett maximális grafikai beállítások mellett is megfelelően futottak. Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni a Game Turbót, amely a játékélmény növelését hivatott emelni, ennek köszönhetően kikapcsolhatóak az értesítések a játékok futása alatt és testreszabhatjuk az eszköz teljesítményét.

RAM-ból 6GB áll rendelkezésre, amely a mindennapi felhasználásra teljesen elegendő. Tárhelyből 128 GB adott, ennek bővítesére nincs lehetőség.

Az eszközön Android 10 alapokon nyugvó MIUI 12 fut, ami gördülékeny, funkcionalitásban gazdag, kezelése pedig egyszerű. Az eszköz több szempontból is Google appokra hagyatkozik. Nincs gyári tárcsázó és üzenet alkalmazás sem, helyette a Google megoldásait kapjuk. Van lehetőség alkalmazások zárolására is, így a kényes adatokat tartalmazó applikáció(ka)t zárolni tudjuk, és csak a beállított azonosítás után válik ismét elérhetővé.

Kamera

Fotó: AndroX.hu

Kamerából nincs hiány, négy kamerát pakolt a gyártó a hátlapra, amelyből valójában elég lett volna kettő is, de legalább itt is nagy a lehetőségek tárháza.

Fotó: Xiaomi Magyarország

Véleményem szerint az eszköz jó képeket készít, de nyilván vannak ennél sokkal jobbak is.

Mivel a Mi 10T Lite mellett volt nálam Z Fold2 is (szintén tesztelésre), így összetudtam hasonlítani a két eszköz fotós képességeit. Bár az összehasonlítás nem túl igazságos, hiszen a Z Fold2 teljesen más árkategória, valamint a fókusz sem a kamerákon volt, mégis jól látható, hogy a Mi 10T Lite nem sokkal marad le bizonyos esetekben egy csúcskészülék által készített képektől. A lenti képek automata módban a főkamerával készültek.

Húzd a csúszkát a fotók megtekintéséhéz! A bal oldalon a Xiaomi, a jobb oldalon pedig a Z Fold2 képe látható.

Az első képen a Mi 10T Lite (64 megapixel), a második képen a Z Fold2 képe látható.

Akkumulátor, üzemidő

A Xiaomi eddigi telefonjai sem voltak általában rosszak üzemidőben, erre a Mi 10T Lite sem cáfolt rá. A 4820mAh-s akkumulátor akár 2 napot is bír töltés nélkül, de ha tölteni kellene, ezt nagyon gyorsan megtehetjük a gyárilag csomagolt 33 W-os töltővel.

töltési idő (perc)töltöttség (százalék)
60 perc 100%
30 perc60%
10 perc25%
A fenti eredmények a saját méréseimre alapulnak, és körülbelüli értékek.

Az üzemidő növelésére van lehetőség bizonyos beállításokkal, ilyen-olyan akkumulátor kímélő módokkal, bár szerintem ezekre nincs igazán szükség, ezek nélkül is kiemelkedőn jól bírja.

Összegzés

Ahogyan a cikk elején is írtam, a Xiaomi Mi 10T Lite teljesen megfelelő választás, mindenre elegendő amire szükség lehet a mindennapokban, bizonyos szempontból még jobb is, mint egyes konkurens gyártók modelljei. Van például 120 Hz-es képfrissítés, Jack csatlakozó, infraport és 5G támogatás és értesítő LED, viszont nincs OLED kijelző és IP-védettség. Magyaroszágon kb. 130 ezer forintos áron vásárolható meg a hivatalos viszonteladóknál.

Külső
Megjelenés:10/9
Anyaghasználat:10/8
Összeszerelés minősége:10/10
Szoftver
Kezelhetőség:10/10
Gyorsaság:10/9
Felhasználói élmény:10/10
Hardver
Kijelző:10/8
Hangzás:10/9
Üzemidő:10/10
Egyéb:
Ár/Érték arány:10/10
Tetszett-e:Igen.
Fotó: Xiaomi Magyarország / Részletes Termékspecifikációk

Köszönjük a tesztelési lehetőséget a Xiaomi Magyarországnak!


További hírekért kövess minket Facebookon és Instagramon!

Az AndroX Appot letöltötted már? A kényelmesebb olvasáshoz töltsd le most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AndroX 2022 ©